Dorina Vasilashko. ” Îmi place să-mi depășesc limitele”

De cât timp eşti în România?

Am făcut cunoștință personal cu România în2006. Îmiaduc aminte foarte bine acel an, pentrucă a fost plin de evenimente care m-au marcat pe plan profesional. A fost anul în care a trebuit să fac față unor provocări noi, săiausingurădeciziiceurmausădevină “primi pași serioși ” și să-mi aleg un drum în viață. Și chiar dacă aveam 16 ani, nu m-am speriat. Poate pentru că nu aveam timp să mă sperii.

Unde ai cântat pentru prima oară?

Prima dată am urcat pe scenă și am cânt t în fața unui public la o serbare la grădiniță. Am simțit în premieră ce înseamnă să fii aplaudat, și de atunci sunt dependentă de energia și zâmbetele celor care mă ascultă.

Ce a trebuit să înveți singură?

Să am răbdare, să am încredere în intuiția mea, să mă ridic atunci când cad, și să înțeleg că nu există frumos sau urât  – există  “diferit”. Cred că fiecare dintre noi, în fond, trebuie să învețe să traiască: doar o facem toți pentru prima dată!

Ce preferi să cânți?

Prefer să cânt melodii care îmi ating sufletul și mă fac să le fredonez. Înving cele care au o sensibilitate și un mesaj aparte, în care trebuie să mă regăsesc.

Ce muzică nu-ți place?

Respect orice gen muzical, dar nu mă văd cântând vreodată  heavy  metal.

Unde ai susținut primul concert?

Primul concert l-am susținut destul de recent, dacă ne referim la oameni care vin să te vadă doar pe ține, să te asculte și să plătească un bilet pentru acel eveniment. Ocazia asta mi-a fost oferită de cei care au crezut în talentul meu și m-au ajutat să fac încă un pas important în cariera oricărui artist. Dar nu este o rușine și recunosc că am început să cânt la diverse evenimente private de când aveam 13 ani, alături de tatăl meu, de la care am și moștenit acest talent special. În același timp, consider că susțin un concert și îmi respect publicul în egală măsură, de fie ce dată când sunt ascultată.

Visezi să cânți alături de o anumită vedetă?

Nu am visat în mod special la un duet cu un artist anume. Dar există artiști în România cu care aș fi de-a dreptul onorată să colaborez.

Ce planuri de viitorai?

Pentru viitor voi face tot posibilul să nu renunț la visul meu, să-mi păstrez ambiția și să găsesc un echilibru în toate aspectele vieții mele.

Ai simțit o schimbare în atitudinea prietenilor, după ce s-au înmulțit aparițiile pe scenă?

Au rămas la fel de încrezători în mine și am parte de susținerea și înțelegerea lor în continuare. Deși sunt destul de sociabilă, prieteni am foarte puțini. Dar îi iubesc și îi înțeleg  -asta e o chestiune reciprocă,  și chiar dacă nu ne vedem cu lunile uneori, nimic nu se schimbă în comunicarea și relațiile noastre.

Ce te inspiră atunci când îți alegi melodiile pentru spectacole?

Mă inspiră acea sensibilitate aparte de care vorbeam mai sus și mesajul melodiei. Îmi place să-mi depășesc limitele și să-mi propun noi provocări, pe care să le duc la bun sfârșit, de asta nu-mi este frică să ies din zona de comfort și abordez piese din diverse genuri. Procesul este unul foarte subiectiv și îmi place să-mi las amprenta personală pe interpretare și emoție.

Ce dificultăți ai întâmpinatîn carieră?

În top sunt lipsa de profesionalism și dedicare, ignoranța și neseriozitatea. Este destul de greu să lupți cu ele și să lucrezi cu oameni care  nu sunt interesați să depună eforturi noi. Și așa cum nu poți să schimbi un caracter (de cele mai multe ori), prefer să mă limitez și să lucrez cu oameni din domeniu cu care am o chimie și mă simț inspirată de ei. Nu reproșez și nu acuz, îmi plac lucrurile simple și transparența în orice.

În ceperioadă a anului ești mai solicitată?

În principiu, experiența mi-a demonstrat că nu există o regulă referitor la asta  – sunt destul de solicitată pe tot parcursul anului, și trebuie să recunosc că am probleme în a-mi programa vacanțele. Îmi place să plec din București cel puțin o data la două săptămâni și pasiunea mea îmi oferă această șansă, jumătate din evenimente și concerte le am în afara capitalei. Încerc să combin utilul cu plăcutul, de câte ori este posibil.

Se poate trăi din acest gen de muzică?

Dacă ai pasiune pentru ceea ce faci și ești dedicat, se poate trăi din orice. Important este să faci ceea ce iubești și mie până acum mi-a reușit!

Care a fost primul premiu din cariera ta muzicală?

Primul premiu serios a fost Grand Prix-ul pe care l-am luat la 16 ani în cadrul Festivalului Național de Chansonette Franțuzești din Republica Moldova. În același an, am obținut și premiul pentru locul III în cadrul aceluiași festival,  de data asta la nivel internațional. Ultimul premiu luat în acest an și cel mai important de până acum din România, a fost „Premiul pentru cel mai bun artist debutant” oferit de Adela Diaconu la Gala Nova Tv.

Pentru un artist este foarte important să participe la cât mai multe concursuri și festivaluri, să accepte ideea de a fi jurizat și criticat – te ajută să te maturizezi, să te dezvolți că personalitate artistică, te face să gândești constructiv și să te întrebi unde îți este locul. De asta este esențial să începi de la o vârstă fragedă. Toată viața unui artist înseamnă un concurs continuu ce trebuie privit ca o materie olimpică – disciplina, exercițiul și perseverența te vor ajuta să reușești!

Ai o cântăreață preferată?

Îmi doresc un autograf de la Alla Pugachyova – este incredibilă viață ei și ce a reușit să facă această Doamnă a muzicii rusești.

Dincolo de scenă, cine este Dorina  Vasilashko?

În ultimii ani am început să fiu mai atentă la ce simt, ce îmi place și cât vreau să transmit. Comunic mai mult cu mine și am devenit ușor mai retrasă. Îmi place fotografia, îmi plac sentimentele adevărate, proaspete și vechi, îmi plac plimbările în natură, ador să citesc, să petrec timp cu familia și prietenii mei – în fond, sunt un om normal, dar cu o personalitate de artist (și vorba unui prieten : asta îmi permite să fac lucruri pe care oamenii normali au voie să nu le înțeleagă).

De ceai ales să cânți cu precăderemuzicăfranţuzească

și de unde vine acest accent puternic și clar?

Nu am ales eu muzica franțuzească, cred că ea m-a ales pe mine. Fiind foarte activă în școală, mi s-a propus să merg la diverse concursuri de muzică. Au venit aproape concomitent : chansonettele franțuzești, concursurile de romanțe și cele de folclor. Au fost o adevărată provocare, am vrut să-mi demonstrez că pot dacă îmi propun și să văd unde mă regăsesc. Mi-au rămas la fel de dragi și romanțele și folclorul, le cânt și acum cu drag. Referitor la accent, pot să spun că l-am „furat” tot de la concursuri, dar fără exercițiu și studiu nu reușeam să-l reproduc și să-l păstrez. Am avut parte de concurenți și colegi foarte bine pregătiți și motivați să câștige – adevărate talente. Unii au continuat în această direcție și mă bucur că suntem și acum colegi de breaslă.

Cine îți asigură ținutele de scenă?

Cred că dacă aș putea și aș avea timp, mi-aș crea singură ținutele de scenă, sunt pasionată de tot ce înseamnă creație. Mă implic destul de mult când fac ceva pe comandă și sunt suficient de greu de mulțumit, așa că sunt recunoscătoare că sunt tratată cu răbdare (incă). Am colaborat cu mulți designeri și creatori de modă de-a lungul timpului, dar preferații mei sunt Brenda Klassek, Victoria Sava și CătălinBotezatu.

Bijuteriile îmi sunt asigurate de Dana Vanessa Bratu de la Atelier Danessa – sunt unice, extrem de bine lucrate,  mă fac să mă simt bine când le port șimă reprezintă. Indiferent de ținută, ele sunt detaliul care completează imaginea perfect!

Ce surprize pregătești pentru anul viitor?

Pe viitor vă pregătesc multe concerte, am în plan mai multe colaborări și chiar un turneu, poate. Cred că este timpul să lansez o melodie și vreau să fie ceva special, o emblemă a debutului meu. Vreau să-mi ofer luxul și timpulsă o facașa cum trebuie, ca să rămână în sufletul celor ce mă ascultă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro Română
X