Primăria Bistrița caută îngrijitor pentru veveriță – caietul de sarcini e făcut cu dedicație

 

Primăria Bistrița a lansat pe SEAP licitație publică, pentru achiziția serviciilor de îngrijire a singurei veverițe care i-a mai rămas, iar caietul de sarcini include obligativitatea unui os de sepie și a unui bloc de minerale. Un angajat va păzi veverița primăriei și va fi recrutat în urma anunțului pe care instituția l-a publicat marți.

Chiar dacă suma pusă-n joc de primărie pentru licitația publică este de numai 300 de lei pe lună, din mai până în decembrie, se poate observa cum caietul de sarcini a fost făcut cu dedicație, pentru pet-shop-ul de la care primăria a cumpărat inițial veverițele. Nu de alta, dar e singurul pet-shop din oraș, deci singurul care-ar putea furniza un os de sepie și un bloc de minerale corespunzător cerințelor din caietul de sarcini. “Poate că angajații au făcut caietul de sarcini cu dedicație din obișnuință, din reflex, nu neapărat pentru a se asigura și de data asta că o să câștige cine trebuie, că oricum n-are cine să câștige, în afară de acel pet-shop. Și nu se-nghesuie nimeni să liciteze pe astfel de sume”, ne-a explicat, mirat, un consultant în alcătuirea caietelor de sarcini pentru licitații publice în România.

 

Primăria a publicat, pe 25 aprilie, pe site-ul propriu, un anunț de achiziție publică pentru “Servicii de îngrijire veverițe în parcul municipal” și caietul de sarcini aferent. Cererile pot fi depuse până mâine, vineri, 28 aprilie. Valoarea achiziției este 2.040 lei, fără TVA, contractul urmând să fie semnat în luna mai și să fie valabil până la sfârșitul anului. Chiar dacă cererea de ofertă face referire la mai multe veverițe, de fapt este vorba despre una singură, ultima din cele șase cumpărate anul trecut de primar, din bani publici. Patru pui cumpărați de Primăria Bistrița au reușit să evadeze, la scurt timp după ce au fost aduși, iar cealaltă veveriță adultă a murit în luna noiembrie.

Ca orice licitație publică, totul se face transparent, prin SEAP. Cei interesați trebuie să-și posteze oferta financiară în catalogul SEAP, cerințele primăriei fiind ca viitorul îngrijitor să asigure zilnic hrană și apă pentru veverița captivă, să verifice starea de sănătate a animalului, să curețe voliera și să asigure “în permanență un os de sepie și un bloc de minerale, pentru tocirea incisivilor”.

 

Veverița rămasă în voliera din parcul municipal va primi lunar o rentă de 300 de lei, pentru hrană și îngrijitor personal. Dacă ar fi inspirați, angajații instituției ar putea să propună încă un mic efort financiar, de câteva mii de euro, pentru a chema comisia de la Guiness Book, pentru că ar intra în Cartea Recordurilor, cu singura veveriță din Europa de sud-est care beneficiază de astfel de servicii, într-un parc public. Măcar în felul ăsta ar putea atrage turiști din țară și din străinătate, amatori de recorduri mondiale, ciudățenii și mai ales veverițe privilegiate. Oricum primarul, Ovidiu Crețu, a declarat că nu va renunța la acest măreț proiect al său, mai ales după ce a devenit cel mai popular primar din țară, pentru umorul involuntar, plătit din fondurile primăriei.

 

De fapt, problema a fost că banii, chiar dacă nu sunt mulți, nu acopetă nici o cincime din salariul minim pe economie, deci nu se poate plăti un angajat din această sumă și nici nu e nevoie de achiziție publică pe SEAP pentru așa ceva, totuși s-au dus de la început la același pet-shop de la care au fost cumpărate veverițele. Acum, ca să scape de acuzații de fraudă, primăria a lansat cea mai hilară licitație, pentru servicii pe care e foarte clar, deja de la început, că tot același pet-shop le-ar câștiga. Dacă anul trecut s-au plătit lunat 500 de lei, iar acum se plătesc doar 300, câștigul firmei furnizoare e infim, dar rămâne la fel de inexplicabil ca și achiziția inițială a celor șase veverițe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro Română
X