Povestea familiei care a construit cea mai mare fermă agro-turistică de la marginea Bucureştiului

Povestea familiei care a construit cea mai mare fermă agro-turistică de la marginea Bucureştiului

Povestea familiei care a construit cea mai mare fermă agro-turistică de la marginea Bucureştiului

Soţii Rozs s-au mutat în Ghionea acum patru ani cu gândul că vor face o pivniţă unde să îşi pună murăturile. Între timp, s-au hotărât să facă şi un parter, iar rudele i-au convins că nu ar da bine dacă nu ar face şi o mansardă. Acum, suprafaţa pe care o muncesc depăşeşte 100 de hectare, iar primarul, în semn de onoare, a botezat strada chiar cu denumirea fermei devenită şi obiectiv turistic. Este povestea de succes a unei familii care a început cu un chioşc de piese auto, iar acum se laudă cu cea mai renumită fermă agro-turistică din sudul ţării.

La kilometrul 23 de pe autostrada Bucureşti – Piteşti faci dreapta spre Ulmi. Primul sat al comunei este Ghionea. Nu trebuie să întrebi mai mult de un om. Toată lumea ştie unde este ferma Cocoşu Roşu. La destinaţie, zeci de copii se joacă prin curte. „Asta e ferma?“, vine prima întrebare. „Da, sunt copii veniţi în excursie de o zi. Au loc de joacă special amenajat, vizitează stâna, se plimbă cu poneii, văd cum se îngrijesc animalele. Apoi, merg în trăsură până la stână, acolo unde se dau în tiroliană şi vizitează două case tradiţionale româneşti amenajate ca la carte, iar înainte de a pleca spre Bucureşti sunt invitaţi la o masă tradiţională, doar cu ingrediente de la ferma noastră“, ne dumireşte gazda Carmen Rozs. Alături de soţul său, a creat un mic imperiu în Ghionea. Nu vorbim despre afaceri sau sume de bani. Discutăm despre o dorinţă care s-a transformat fără voia lor într-un mod de viaţă. „Am ajuns aici fiindcă aveam restaurantul în Bucureşti şi era necesar un beci pentru a depozita murăturile. Cum în Bucureşti ne costa prea mult, aşa am ajuns aici, fiind şi lângă autostradă“, rememorează femeia. Peste beci s-a turnat şi un parter pentru „a nu se infiltra apa“, iar la îndemnul rudelor a apărut şi un etaj. „Crezi că se gândea cineva că ne mutăm aici? Apoi veneam odată sau de două ori pe săptămână fiindcă ne era frică de hoţi. Am angajat pe cineva, care s-a şi mutat aici, dar continuam să venim. Angajatul a zis că ar fi bine să avem nişte găini pe lângă acasă. Acum sunt vreo 3.000“, se amuză Carmen Rozs.

Nu doar 3.000 de păsări, ci şi câteva sute de porci, oi, capre şi vaci. Ferma are propria lăptărie, beneficiază de un abator, iar absolut toate produsele sunt realizate în incintă. De la murături, caşcaval şi până la salam sau dulceţuri. Alături de legume, aproape toate iau calea restaurantului rămas în grija băiatului. „Alex ne-a ajutat încă de când era copil. Ţin minte şi acum că spăla halbele de bere atunci când am început afacerea cu acel dozator. Acum are 26 de ani şi a demonstrat că poate conduce afacerea, aşa că noi ne-am retras la ţară. Mai mergem rar prin Bucureşti pentru a vedea ce mai este nou, dar ne-am ataşat prea mult de ce facem la fermă“, poveşte, plină de mândrie, femeia. Până în prezent, drumul a fost lung şi niciodată nu a avut traseul pe care şi l-a dorit, aşa că acum nu mai are planuri, deşi munceşte de zor.

De la dozator cu bere la restaurant în vogă

Cei doi soţi, împreună de 26 de ani, au construit un chioşc, aşa cum era la modă imediat după Revoluţie. Au vrut să facă un magazin de piese auto, care însă a falimentat, iar apoi le-a venit ideea unei pieţe. Au cumpărat câteva parcele de teren în Militari, acolo unde se află acum restaurantul, cu gândul de a face o piaţă. Pentru una dintre bucăţile de pământ au dat la schimb televizorul color al familiei. „Nu prea a mers nici cu piaţa. Era un vid. Ţăranii nu veneau, pentru că nu erau cumpărători, iar cumpărătorii nu veneau fiindcă nu era marfă. Am cumpărat în schimb un dozator de bere, deşi soţul nu prea a fost de acord. Nu ne aşteptam, dar făceam mai mulţi bani decât cu piaţa”, mai povesteşte doamna Rozs, desemnată să vorbească în numele familiei. Soţul Liviu, fost muncitor la un service, este însă cel care s-a dovedit mereu întreprinzător şi cel care conduce lucrările la fermă. El a dat şi tonul restaurantului. „A construit un umbrar, unde am băgat dozatorul de bere şi am cumpărat un grătar pentru mici. Şi aşa ne-am extins până am făcut un restaurant, fiindcă nu mai făceam faţă afluxului de clienţi. Asta se întâmpla în 2000, dar de atunci ne-am tot extins fără să ne gândim prea mult. Atunci când am avut idei, nu prea ne-au ieşit, aşa că mergem din aproape în aproape. E important să faci ceea ce îţi place, iar la noi s-a potrivit perfect”, adaugă femeia în timp ce pregăteşte checul pentru micuţii veniţi în excursie. Deşi are 16 angajaţi la fermă, în cele mai multe dintre munci se implică direct. Se laudă cu reţeta de caşcaval, dar şi cu cârnaţii de casă, reţeta specială a soţului. Acum îşi propun să lanseze inclusiv o casă de comenzi cu produse specialitatea casei. Ferma a devenit modul lor de viaţă şi vor să le arate şi altora calea. „Sincer, nici nu ne-am gândit la bani când am făcut ferma, ci ca noi să trăim sănătos. Acum, ne dorim ca şi alţii să se alăture stilului nostru de viaţă”, a mai spus doamna Rozs, care s-a scuzat pentru că trebuia să servească checul tocmai scos din cuptor.

GALERIE MEDIA
Povestea familiei care a construit cea mai mare fermă agro-turistică de la marginea Bucureştiului
Povestea familiei care a construit cea mai mare fermă agro-turistică de la marginea Bucureştiului
Povestea familiei care a construit cea mai mare fermă agro-turistică de la marginea Bucureştiului
Povestea familiei care a construit cea mai mare fermă agro-turistică de la marginea Bucureştiului
Povestea familiei care a construit cea mai mare fermă agro-turistică de la marginea Bucureştiului
Povestea familiei care a construit cea mai mare fermă agro-turistică de la marginea Bucureştiului
Povestea familiei care a construit cea mai mare fermă agro-turistică de la marginea Bucureştiului
Povestea familiei care a construit cea mai mare fermă agro-turistică de la marginea Bucureştiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro Română
X